Home » Načrtovanje poroke » Kaj vse je potrebno postoriti pred poroko?

Kaj vse je potrebno postoriti pred poroko?

Načrtovanje poroke On Dec 16th, 2015 1060 0

Zaroka je za par vesel dogodek, ki vodi na pot k življenjski zaobljubi, zato jo je vedno potrebno primerno proslaviti, kmalu po njej pa je žal potrebno stopiti na realna tla in se pričeti ukvarjati z načrtovanjem poroke. Določitev datuma, določitev poročne lokacije, izbira jedi, pošiljanje vabil ter nakup poročne obleke pa niso tako enostavni, kot se zdi na prvi pogled. Če želite, da bo vaša poroka v skladu z vsemi vašimi željami, hkrati pa tudi ne bo pomenila prekomernega stroška, je potrebno s pripravami pričeti čim prej, saj je treba postoriti kup stvari, na katere morda niste niti pomislili.
Najbolje je torej, da si pričnete kar pripravljati spiske in zaznamke, na katere ne smete pozabiti.

 

Najbližje in najdražje obvestite o zaroki

Razen v primeru, da se držita tradicije in moški vpraša za dovoljenje za poroko najprej starše svoje izbranke, jih je treba o vajini odločitvi obvestiti v nekaj dneh po zaroki. Najbližje družinske člane obvestita osebno, ti pa lahko novico nato razširijo tudi bolj oddaljenim sorodnikom.
Če se družini zaročencev med seboj ne poznata dobro, je vsekakor primerno, da ju čim prej zberete na spoznavnem kosilu ali večerji, da bodo lahko navezali dober stik in vama tako kasneje bolje pomagali pri poroki.
Kaj pa zaročna zabava? Če želite dobro novico deliti ob prijetnem druženju s prijatelji, se lahko odločite tudi za to. Organizirajte jo pri sebi doma ali na domu staršev.

Zaročni prstan

Zaročni prstani

 

Izbira dneva poroke

Prijetno topla sobota v maju se zdi kot nalašč, kajne? Pravzaprav sploh ni nujno. Če se želite poročiti v razkošni obleki z golimi rameni, vsekakor potrebujete toplo vreme, in sobota je tudi dobra izbira, saj bo tako lahko prišlo več gostov kot med tednom. A datum poroke velja prilagoditi tudi drugim zahtevam.
Najprej morata zaročenca uskladiti svoje delovne urnike tako, da bosta lahko v času poroke koristila dopust. Nujen bo dan za pripravo, po poroki pa je nujen tudi prost čas za poročno potovanje.Medeni tedni ravno tako vplivajo na datum poroke. Če želita na kakšno posebno potovanje, velja preveriti, kdaj je zanj najboljša sezona, pa tudi, kdaj so na voljo ugodne cene.Če nameravate na poroko povabiti tudi goste iz bolj oddaljenih krajev, vam priporočamo, da datum določite tako, da sovpada z začetkom kakšnih praznikov. Če bo poroka na soboto, gostje pa bodo lahko nato počivali na nedeljo in še na praznični ponedeljek, ne bo izgovorov, da zaradi oddaljenosti ne morejo priti.
Se nameravate poročiti julija ali avgusta, ko je večina ljudi sicer na letnem dopustu? Tudi to je možno, a v tem primeru bo potrebno vabila poslati veliko prej kot sicer.
Da bo poroka prijetna, pa velja upoštevati tudi »telesno stanje« bodoče neveste. Morda se to sliši nenavadno, a nikoli ni odveč, če datum prilagodite njenemu menstrualnemu ciklusu. Na poročni dan se mora počutiti kar najbolje!

Izberite poročni dan

poročni dan brez skrbi

Določitev proračuna

Poroke vsekakor niso poceni, na strošek pa v veliki meri vpliva to, kakšno vrsto poroke si želite. Določite si zgornjo mejo in zabeležite tiste najbolj pomembne stvari, katerim se ne želite odreči. Nato ob načrtovanju sproti dodajajte še druge, manj pomembne. Če z njimi predvideni proračun presežete, se vprašajte, ali so vas resnično tako prepričale, da so vredne svojega denarja, ali bo poroka ravno tako prijetna tudi brez njih.
Zaročenca se morata že na začetku dogovoriti o tem, kako bosta poroko financirala. Če bodo del stroškov pokrili starši in poročne priče, si bosta lahko privoščila nekoliko več, še bolje pa bo, če sprejmeta odločitev, da bosta namesto poročnih daril uporabne vrednosti raje sprejemala kuverte, da bosta s tem denarjem plačala za poroko ali poročno potovanje.
Je poroka za vas tako pomembna, da boste vzeli bančno posojilo? Ne pozabite, da so gotovinski krediti odvisni od vaše zaposlitve ter zaslužka, zato se pri banki pravočasno pozanimajte o možni višini odobritve in vseh pogojih.

Določite proračun za vašo poroko

Določitev proračuna

Seznam gostov

Seznam povabljenih gostov morate sproti usklajevati z vašim proračunom. Če je ta manjši, kot bi si želeli, bo potrebno povabiti manj ljudi, torej zgolj tiste, ki so za vas najbolj pomembni. Na poroko vam ni treba vabiti oddaljenih sorodnikov, razen če jim želite s tem izkazati spoštovanje, sicer pa velja, da povabimo tiste sorodnike in prijatelje, ki bi jih zares želeli ob sebi. Preprosto pravilo je, da ne povabite nikogar, ki se ne spomni na vas ob rojstnem dnevu ali novem letu – če vas takrat ne pokliče in vam ne zaželi vsega dobrega, potem tudi na poroki njegova prisotnost ni nujna.
Da pri oblikovanju seznama ne boste koga pozabili, je najbolje, da ga razdelite na pet skupin: na skupne goste, goste neveste, goste ženina, goste nevestinih staršev, ter goste ženinovih staršev.
Kako ravnati, kadar je spisek povabljenih predolg? Imena črtajte po skupinah: odstranite vse povabljene iz službe ali poslovne partnerje, ali pa vse sestrične in bratrance ter povabite zgolj tete in strice. Poroke včasih niso primerne niti za otroke, saj lahko trajajo dolgo v noč, torej lahko povabite zgolj odrasle, brez njihovega naraščaja.
Imate v družini tudi bolj zapletene odnose? Sta starša enega od zaročencev ločena in imata sedaj vsak drugega partnerja? Če bi povabilo vseh povzročalo težave in neprijetno vzdušje, bodite sebični – nenazadnje gre za vaš dan.

Seznam gostov na vaši poroki

Seznam gostov na poroki

Najlepši kraj za zaobljubo ljubezni

Pri izbiri lokacije za poroko imate veliko možnosti, saj se je poleg klasičnih lokacij mogoče dogovoriti tudi za povsem unikatne. Odločite se za tisto, ki najbolj ustreza vam, ne pa prilagajajte željam staršev. Od tega, kakšna bo lokacija, je lahko odvisen tudi stil poroke, čeprav ni nujno – tudi poroka na gradu je lahko ali izjemno razkošna, ali pa povsem preprosta.
Na katere stavbe in prostore velja pomisliti? Cerkev, matični urad, grad, muzej ali druga zgodovinska stavba ali njeno dvorišče, vinska klet, obala, botanični vrt, rastlinjak …
Če se odločite za bolj nenavadno lokacijo, ki ustreza vašemu življenjskemu stilu, lahko načeloma pričakujete, da bo opravičil gostov nekoliko več, a naj vas to ne moti – gre za vaš dan in vaše sanje.

Najlepša poročna lokacija

Poročna lokacija

Poročna vabila

Včasih je bil tisk lepih poročnih vabil precej drag, danes pa so cene že ugodne. Tako lahko povabljene na prefinjen način obvestite kdaj in kam ju vabite. Vabila se tradicionalno napišejo v imenu staršev ženina in neveste, če ste bolj sodobni, pa sta lahko pod njimi podpisana tudi ženin in nevesta sama.
Bodo poročna vabila za vse ista? Lahko se odločite, da boste del gostov povabili na celotno poročno dogajanje, drugi del samo na obred v cerkvi in poročno slavje, spet tretje pa le na sprejem. Prostori matičarjev so lahko včasih tudi premajhni za vse, ali pa je premalo klopi v cerkvi, če ste izbrali kakšno posebno kapelo. Prijatelje in sodelavce lahko pogosto povabite tudi zgolj na dekliščino in fantovščino ali skupno zabavo pred poroko ter na obred, nadaljevanje slavja pa izpustite.
Če bo poroka potekala na različnih lokacijah, vključite program, da bodo vsi vedeli, kdaj in kje se bo odvijal posamezen del poročnega dne.
V vabilu naj bo zapisano, do kdaj morajo gostje potrditi svojo udeležbo in komu, da ne bo težav z organizacijo sedežnega reda ali s številom slavnostnih obrokov.
Ne pozabite povedati, kje imate odprto poročno knjigo za nakup daril, ali pa diskretno namignite, da boste bolj veseli kuverte, ki bo pomagala pokriti strošek vašega poročnega potovanja.

Izdelava poročnih vabil

Ne pozabite na poročna vabila za vašo poroko

 

Cvetje za dekoracijo prostorov

Nevestin šopek ni vse, za kar morajo na poroki skrbeti cvetličarji. Okrasiti je treba cerkev, sobo na matičnem uradu in tudi prostor za zabavo. Sveže cvetje je drago, zato se velja odločiti tudi za druge vrste dekoracije. Pogosto se lahko uporabi dekorativne elemente, ki niso »živi« in jih aranžer lahko uporabi vedno znova, torej so cenejši kot obilica razkošnega cvetja. Na zabavi si lahko pomagate tudi z baloni, mize pa okrasite s kombinacijo cvetja, okrasnih kamnov, kipcev, prefinjenih svečnikov in sveč …
Si vseeno želite lepo cvetje? Potem z njim ne pretiravajte. Ogromne ikebane na mizah so že zdavnaj iz mode, in veliko bolj elegantno je, če se v visoki vazi vzpenja en sam čudovit cvet.

 

Poročna dekoracija s cvetjem

Cvetje na poroki

Kaj bo na meniju?

Poročno slavje mora nuditi gostom za stil poroke primerno hrano, prav tako pa je treba ves čas skrbeti za prigrizke in pijačo, tako brezalkoholno kot tudi šampanjec za nazdravljanje. Da stroški ne bodo previsoki in gostje ne preveč opiti, se izognite možnosti, da je na slavju odprt bar,temveč naj se pri mizah streže zgolj izbrano vino in brezalkoholne pijače, šampanjec pa se ponudi ob času za zdravico.
Hrana mora biti v prvi vrsti okusna, ne glede na to, kakšen meni boste izbrali. Ko se dogovarjate zanjo, je najbolje, da greste tudi na pokušino. Tako boste izločili vse, kar se vam zdi neprimerno ali za vaše mnenje neokusno, poleg tega pa boste vsaj v miru uživali v dobrih jedeh, za kar na poroki morda ne bo časa.
Kaj pa poročna torta? Tudi ta naj se sklada s stilom poroke. Mojstri naj jo izdelajo po vaših željah, saj ni nujno, da gre za klasično belo torto z rožami. Tudi torto velja poskusiti in tako izbrati najboljšo kombinacijo okusov.

Poročne jedi

Poročni meni

Glasba

Ob izbiri poročne lokacije je potrebno poskrbeti tudi za dogovor o glasbi. Kakšno glasbo imate lahko med obredom pred matičarjem, kakšno v cerkvi, in predvsem kaj vam je na voljo za samo slavje? Glasbo velja prilagoditi tipu poroke in vašemu okusu. Če želite, vam lahko ob obredu pred matičarjem igra godalni kvartet, v cerkvi vam lahko poje cerkveni zbor, na zabavi pa lahko igra tako manjši orkester kot sodoben ansambel, ali pa se odločite za glasbo, ki jo bo vrtel DJ. Povejte, kakšne vrste glasbe ne želite, dogovorite pa se tudi glede povezovanja samega programa. Za tega včasih skrbijo kar glasbeniki, včasih pa bo potrebno najti tudi napovedovalca, ki bo skrbel, da vse teče po načrtu.

Glasba na poroki

Poročna glasba

 

Trenutki, ujeti v objektiv

Čeprav se na poroko dolgo pripravljamo, se ta nazadnje odvije v enem samem dnevu. Da bi nam ta ostal v najlepšem spominu tudi še po mnogih letih, bosta poskrbela fotograf in video snemalec. Oba je treba pravočasno rezervirati, še pred tem pa ju moramo seveda dobro izbrati.
Za priporočila povprašajte prijatelje, prav tako pa tudi profesionalce, ki so v »poročnem poslu«, torej cvetličarje, ponudnike cateringa, matičarja … Nikoli se ne odločite za fotografa, ki nima izkušenj s fotografiranjem porok, saj je to precej specifično delo, ki zahteva tako veščine reportažne fotografije kot studijske fotografije. Delo fotografov, ki vam jih predlagajo, si oglejte na spletu, nato pa se s tistim, ki vam je po stilu všeč, dogovorite za sestanek, na katerem vam bo bolje predstavil možnosti glede na vaše želje.
Je za čudovite poročne fotografije res dovolj pol ure, ki si jih mladoporočenca vzameta takoj po obredu? Pogosto ne, zato ne bo narobe, če se dogovorite za profesionalno »uradno« fotografiranje dogovorite teden dni prej. To je lahko dobra vaja za ženina in nevesto, da se uredita kot se bosta na poročni dan. Res je, da bo ženin tako nevesto videl v obleki pred poroko, a verjemite, da se izplača – vajine fotografije bodo posnete v miru in brez stresa, torej bo fotograf dejansko lahko svoje delo opravil kar najbolje.

Fotografiranje poroke

Poročni fotograf

Izbira poročnih prstanov in oblek

Če se boste odločili za poročne prstane, jih ni potrebno naročiti več mesecev v naprej. V nasprotnem primeru pojdite do zlatarne in izberite model ter tudi drage kamne, da vam jih rezervirajo, izmera velikosti pa naj ne bo več kot dva meseca pred poroko – za vsak slučaj, če bosta v priprave na poroko vključila tudi preoblikovanje telesa, s čemer se lahko spremeni tudi obseg prstanca.
Ne pozabita, da bosta poročne prstane nosila več desetletij, torej se velja odločiti za obliko, ki velja za brezčasno.
Prstani naj bodo pripravljeni teden dni pred poroko, da se ne bi nazadnje kaj zapletlo.
Tudi o oblačilih je potrebno razmišljati pravočasno, ne glede na to, ali si jih bosta izposodila, kupila ali dala izdelati po meri. Poročne obleke zahtevajo veliko dela, zato nikar ne razmišljajte predolgo.
Kakšna naj bo nevestina obleka? Edino pravilo, ki velja, je, da se mora v njej počutiti lepo in posebno, pri tem pa ji mora biti tudi udobno. Stil, dolžina, barva in vse ostalo pa so odvisni zgolj od njenega okusa.

Poročni prstani

Zlati poročni prstani

 

Kaj pa prevoz?

Ženina in nevesta potrebujeta primeren prevoz, prav tako pa je tega pogosto potrebno organizirati tudi za goste, še zlasti, če se bo celotna poroka odvijala na več lokacijah, ali pa lokacija, kjer boste imeli poročno slavje, ne nudi prenočišč. Ne pozabite tudi na goste, ki se bodo pripeljali s svojimi avtomobili, saj jim je potrebno zagotoviti parkirišče, ki je po možnosti brezplačno.

Poskrbite za prevoz na poroko

Najem limuzine za prevoz na poroko

Oznake